ves aball < Torna als projectes

Salut, Drets, Acció

Agència Catalana de Cooperació

Web del projecte

Salut, Drets, Acció és un procés que pretén enfortir els col·lectius que treballen pel Dret a la Salut a tot el món des de l'audiovisual, la participació i la comunicació. El procés l'impulsem Quepo amb Medicus Mundi Mediterrània i compta amb el finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Logo SDA

Salut, Drets, Acció té una trajectòria de 10 anys, impulsada inicialment com una campanya de Medicus Mundi Mediterrània (MMmed) i Quepo. Durant els seus primers anys, la campanya ha construït dinàmiques de sensibilització i educació transformadora a partir del cinema documental, el debat i la incidència. L’enfocament de la sensibilització sempre ha girat entorn a la justícia global i els diferents factors que impedeixen garantir el dret a la salut al món (determinants socials), fomentant la implicació de la ciutadania en la defensa de la salut, com una lluita política a escala global.

A partir de 2020, SDA es converteix en un procés. Alineant-se i acompanyant els moviments socials i col·lectius vinculats al dret a la salut a Catalunya, impulsant dinàmiques d’enxarxament (local i internacional), d’aprenentatge, de comunicació, audiovisual, sensibilització i incidència.

 

 

Mostra de cinema

L'any 2007 vam engegar la Mostra de Cinema amb ganes de reflexionar sobre la vulneració del dret a la salut al món i les seves conseqüències. Des d'aleshores projectem audiovisuals de qualitat que ens permetin organitzar debats amb persones expertes i que ens ajudin a entendre les qüestions fonamentals entorn a la salut.

En les primeres edicions vam posar el focus al continent africà. Un continent empobrit per unes polítiques i una economia global que generen injustícies i desigualtats. Amb l'esclat de la crisi econòmica, s'ha globalitzat la vulneració del drets de la ciutadania. Visibilitzar i reflexionar, debatre i denunciar per transformar la situació del dret a la salut al món és encara més urgent i prioritari. La darrera mostra porta el nom de La Salut és nostra

Enxarxament

Pel que fa a l’enxarxament, es busca aconseguir aliances locals amb moviments feministes, climàtics, anti-feixistes, etc.; i també aliances internacionals amb el principal moviment internacional pel dret a la salut com és el People’s Health Movement. Pel que fa a l’aprenentatge hem promogut per primer cop a Catalunya la International People’s Health University.

Comunicació

En termes de comunicació es busca construir campanyes i continguts que serveixin als objectius del moviment, com la campanya La Salut #NoEraAixò de 2022. I finalment, es buscarà canalitzar aquestes dinàmiques d’enfortiment cap a processos de mobilització i incidència que permetin generar transformacions estructurals per a la garantia del dret a la salut.

Documental

Hem impulsat la producció d'un documental. El relat de La salut que volem es teixeix a partir de les experiències i visions de professionals i activistes pel dret a la salut i les lluites que empenyen els moviments, alhora que es narra l'evolució històrica que ha portat el nostre sistema de salut fins a on està ara.

Mesa de trabajo4_8.jpg
Mesa de trabajo4_7.jpg
Mesa de trabajo4_6.jpg
Mesa de trabajo4_5.jpg
Mesa de trabajo4_4.jpg
Mesa de trabajo4_3.jpg
Mesa de trabajo4_2.jpg
Mesa de trabajo4.jpg