ves aball < Torna als projectes

Salut, Drets, Acció

Agència Catalana de Cooperació

Web del projecte

Salut, Drets, Acció és un procés que pretén enfortir els col·lectius que treballen pel Dret a la Salut a tot el món des de l'audiovisual, la participació i la comunicació. El procés l'impulsem Quepo amb Medicus Mundi Mediterrània i compta amb el finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Salut, Drets, Acció té una trajectòria de 10 anys, impulsada inicialment com una campanya de Medicus Mundi Mediterrània (MMmed) i Quepo. Durant els seus primers anys, la campanya ha construït dinàmiques de sensibilització i educació transformadora a partir del cinema documental, el debat i la incidència. L’enfocament de la sensibilització sempre ha girat entorn a la justícia global i els diferents factors que impedeixen garantir el dret a la salut al món (determinants socials), fomentant la implicació de la ciutadania en la defensa de la salut, com una lluita política a escala global.

A partir de 2020, SDA es converteix en un procés. Alineant-se i acompanyant els moviments socials i col·lectius vinculats al dret a la salut a Catalunya, impulsant dinàmiques d’enxarxament (local i internacional), d’aprenentatge, de comunicació, audiovisual, sensibilització i incidència.

 

 

Mostra de cinema

L'any 2007 vam engegar la Mostra de Cinema amb ganes de reflexionar sobre la vulneració del dret a la salut al món i les seves conseqüències. Des d'aleshores projectem audiovisuals de qualitat que ens permetin organitzar debats amb persones expertes i que ens ajudin a entendre les qüestions fonamentals entorn a la salut.

En les primeres edicions vam posar el focus al continent africà. Un continent empobrit per unes polítiques i una economia global que generen injustícies i desigualtats. Amb l'esclat de la crisi econòmica, s'ha globalitzat la vulneració del drets de la ciutadania. Visibilitzar i reflexionar, debatre i denunciar per transformar la situació del dret a la salut al món és encara més urgent i prioritari. La darrera mostra porta el nom de La Salut és nostra

Enxarxament

Pel que fa a l’enxarxament, es busca aconseguir aliances locals amb moviments feministes, climàtics, anti-feixistes, etc.; i també aliances internacionals amb el principal moviment internacional pel dret a la salut com és el People’s Health Movement. Pel que fa a l’aprenentatge hem promogut per primer cop a Catalunya la International People’s Health University.

Comunicació

En termes de comunicació es busca construir campanyes i continguts que serveixin als objectius del moviment, com la campanya La Salut #NoEraAixò de 2022. I finalment, es buscarà canalitzar aquestes dinàmiques d’enfortiment cap a processos de mobilització i incidència que permetin generar transformacions estructurals per a la garantia del dret a la salut.

Documental

Hem impulsat la producció d'un documental. El relat de La salut que volem es teixeix a partir de les experiències i visions de professionals i activistes pel dret a la salut i les lluites que empenyen els moviments, alhora que es narra l'evolució històrica que ha portat el nostre sistema de salut fins a on està ara.