- Català
- Castellano
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Web del projecteSalut, Drets, Acció és un procés que pretén enfortir els col·lectius que treballen pel Dret a la Salut a tot el món des de l'audiovisual, la participació i la comunicació. El procés l'impulsem Quepo amb Medicus Mundi Mediterrània i compta amb el finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Salut, Drets, Acció té una trajectòria de 10 anys, impulsada inicialment com una campanya de Medicus Mundi Mediterrània (MMmed) i Quepo. Durant els seus primers anys, la campanya ha construït dinàmiques de sensibilització i educació transformadora a partir del cinema documental, el debat i la incidència. L’enfocament de la sensibilització sempre ha girat entorn a la justícia global i els diferents factors que impedeixen garantir el dret a la salut al món (determinants socials), fomentant la implicació de la ciutadania en la defensa de la salut, com una lluita política a escala global.
A partir de 2020, SDA es converteix en un procés. Alineant-se i acompanyant els moviments socials i col·lectius vinculats al dret a la salut a Catalunya, impulsant dinàmiques d’enxarxament (local i internacional), d’aprenentatge, de comunicació, audiovisual, sensibilització i incidència.
Mostra de cinema
L'any 2007 vam engegar la Mostra de Cinema amb ganes de reflexionar sobre la vulneració del dret a la salut al món i les seves conseqüències. Des d'aleshores projectem audiovisuals de qualitat que ens permetin organitzar debats amb persones expertes i que ens ajudin a entendre les qüestions fonamentals entorn a la salut.
En les primeres edicions vam posar el focus al continent africà. Un continent empobrit per unes polítiques i una economia global que generen injustícies i desigualtats. Amb l'esclat de la crisi econòmica, s'ha globalitzat la vulneració del drets de la ciutadania. Visibilitzar i reflexionar, debatre i denunciar per transformar la situació del dret a la salut al món és encara més urgent i prioritari. El 2022, sota el lema La salut no era això, la Mostra de Cinema va omplir el Cinema Maldà de Barcelona.
Enxarxament
Pel que fa a l’enxarxament, es busca aconseguir aliances locals amb moviments feministes, climàtics, anti-feixistes, etc.; i també aliances internacionals amb el principal moviment internacional pel dret a la salut com és el People’s Health Movement. Pel que fa a l’aprenentatge hem promogut per primer cop a Catalunya la International People’s Health University.
Comunicació
En termes de comunicació es busca construir campanyes i continguts que serveixin als objectius del moviment, com la campanya La Salut #NoEraAixò de 2022, la cobertura en vídeo de les jornades Connectem les lluites, defensem els serveis públics, la producció dels pòdcast La teva salut, en joc en col·laboració amb el mitjà Sentit Crític o la cobertura comunicativa d'altres esdeveniments dels moviments socials que reivindiquen el Dret a la Salut com el #CongrésCapcalera a les xarxes socials o l'assemblea anual de la Marea Blanca. I finalment, es busca canalitzar aquestes dinàmiques d’enfortiment cap a processos de mobilització i incidència que permetin generar transformacions estructurals per a la garantia del dret a la salut.
Documental
Hem impulsat la producció d'un documental. El relat de La salut que volem es teixeix a partir de les experiències i visions de professionals i activistes pel dret a la salut i les lluites que empenyen els moviments, alhora que es narra l'evolució històrica que ha portat el nostre sistema de salut fins a on està ara.