ves aball < Torna als projectes

La salut que volem

La pandèmia de la covid19 ha destapat les vergonyes del sistema sanitari català i ara és més urgent que mai repensar un nou model de salut. La comunitat sanitària i les activistes pel Dret a la Salut s’estan organitzant per donar-hi resposta. És per això que en el marc del projecte Salut, Drets, Acció, des de Quepo estem en procés de producció del documental La salut que volem. Actualment, podeu visualitzar el teaser del documental.

L'atenció primària, protagonista del documental

La covid19 ha posat la salut al centre del debat públic. Però la salut sempre ha estat un pilar fonamental de la vida, l’expressió bàsica i condició primera d’una bona vida i que valgui la pena ser viscuda. Aquest missatge, que tots els moviments socials, col·lectius i entitats que treballen pel Dret a la Salut d'arreu del món tenen molt clar, no ha tingut una resposta política contundent. Ni tan sols ara, després d'una pandèmia global com la que ens està colpejant amb tanta cruesa, s'estan prenent mesures valentes que posin els recursos i les prioritats allà on toca: a la cura de les persones.

El sistema de salut català és un sistema altament privatitzat, hospitalocèntric, excloent i incapaç de reaccionar davant les necessitats sanitàries i socials de la ciutadania. Un model malmès per una pandèmia que, com sempre, ha fet estralls en els sectors més vulnerables: persones grans, migrants, dones i persones empobrides.

El relat de La salut que volem es teixeix a partir de les experiències i visions de professionals i activistes pel dret a la salut i les lluites que empènyen els moviments, alhora que es narra l'evolució històrica que ha portat el nostre sistema de salut fins on és ara.

El documental incorporarà una reconstrucció històrica a partir de material d'arxiu de totes les decisions polítiques que han conformat el sistema sanitari a Catalunya tal i com el coneixem, des del naixement del Sistema Nacional de Salut el 1986 fins a l'actualitat.
També a partir d’arxiu, mostrarà la reacció ciutadana davant les decisions polítiques preses al llarg de les dècades. L’objectiu és garantir la comprensió de la complexitat del sistema sanitari, i que faciliti donar context als personatges protagonistes de la història.

A les protagonistes, les acompanyarem en el seu dia a dia, per mostrar que són la comunitat sanitària, les persones que cada dia s’hi deixen la pell, les que sostenen el sistema de salut a Catalunya. Especialment les professionals de l’atenció primària, un sector desprestigiat i precaritzat en un model hospitalocèntric com és el nostre, i que són les que acompanyen, o haurien d’acompanyar, tot el recorregut vital d’una persona.

La gran diferència entre tractar persones o malalties.

Equip

Direcció i producció executiva Raquel Bonell Barrachina | Producció executiva Sonia Ros Muriel i Pablo Zareceansky Montserrat | Producció Ariadna Seuba Serra | Direcció de fotografia Cristina Pérez | Muntatge Marina Freixa Roca