ves aball < Torna als projectes

Mostra de Cinema La pitjor epidèmia

Quepo hem acompanyat Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya en la producció de la 9a edició de la Mostra de Cinema del projecte Salut, Drets, Acció, un espai de trobada per a les persones d’arreu del món que defensem el dret a la salut, que porta per títol #LAPITJOREPIDÈMIA.

Perquè creiem que la salut és un dret universal a garantir allà on no existeix i a protegir on es va aconseguir, i ara s’està destruint. Ja que és inacceptable retallar els drets socials, tant a casa nostra com a qualsevol altre país. Es tracta d’una lluita global en defensa del dret a la salut. Perquè la pitjor epidèmia en salut a la qual ens enfrontem no són malalties com l’ebola, la malària o la sida… #LAPITJOREPIDÈMIA no està relacionada amb un virus o un bactèri: és la desigualtat. Així, la veritable lluita per la salut és la lluita contra la desigualtat.

En aquesta edició, amb Cuanto Ganamos, Cuanto Perdimos analitzarem en profunditat el Reial Decret que vol posar fi al dret universal a la salut a l’estat espanyol, aprovat l’any 2012 i la reacció ciutadana que ha provocat, de manera organitzada i pacífica, a través de la desobediència sanitària. Tales from the Organ Trade, ens aproparà al complex món del tràfic d’òrgans i el mercat negre, posant de manifest el gran dilema ètic que se’n deriva en un món de pobresa i desigualtat. Fire in the Blood documenta la lluita pertinaç i constant de la societat civil contra els interessos de la indústria farmacèutica i governs occidentals que, durant els anys noranta, van bloquejar l’accés a medicaments de baix cost contra la sida provocant prop de deu milions de morts innecessàries. I finalment, amb l’estrena internacional de Kafana, descobrirem un sistema públic de salut aixecat enmig del desert i el sentir d’un poble que viu en una situació insostenible i que està preparat per tornar a la seva terra, el Sàhara Occidental.

Al web de la Mostra hi trobareu històries, lluites personals i col·lectives, creativitat audiovisual i també tota la informació pràctica del programa i els espais on tindrà lloc cada sessió.

Dijous, 7/5   19:30 h  Cinemes Girona

CUANTO GANAMOS, CUANTO PERDIMOS

Javier Arcos i Javi Jarillo

Synechia Films. Espanya. 72 MIN. 2013.

En un advers clima de retallades socials, l’1 de setembre de 2012 entra en vigor el Reial Decret Llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut espanyol. Amb aquesta normativa queden apartades automàticament del sistema públic de salut milers de persones immigrants en situació administrativa irregular. El documental dóna veu a persones afectades i expertes per a analitzar els arguments i conseqüències del sense sentit d’aquesta legislació.

LA DESOBEDIÈNCIA COM A EINA CIUTADANA PER A PROTEGIR LA SALUT

Debat a càrrec de: Josefina Díaz Petit, presidenta de Metges del Món Catalunya, un/a membre de Yo Sí Sanidad Universal, un/a membre de La PASUCat.

 

Dijous, 14/5   19:30 h  Cinemes Girona

TALES FROM THE ORGAN TRADE

Rik Esther Bienstock. Associated Producers, HBO

Canada. 82 Min. 2013.

Ens endinsem en les arenes movedisses del tràfic internacional d’òrgans humans, per conèixer els intermediaris i els que realitzen les operacions quirúrgiques, als homes i dones que venen algun dels seus òrgans, i als i les pacients que dubten entre complir la llei o acudir al mercat negre. Històries interrelacionades de vida i mort a Manila, Istambul, Colorado o Kosovo, en les quals qualsevol de nosaltres podria ser un o una de les protagonistes.

El tràfic d’òrgans és una conseqüència de les desigualtats a nivell global?

Debat a càrrec de: Chloë Ballesté, Directora de Desenvolupament i Cooperació Internacional de Donation & Transplantation Institute.

 

Dijous, 21/5   19:30 h  Cinemes Girona

FIRE IN THE BLOOD

Dylan Mohan Gray. Sparkwater India.

França-Afganistan, 2018. VOSC 76’

Existeix una intrincada relació entre la medicina, el monopoli de les patents i la injustícia. Aquesta és la història d’una aliança, la de les companyies farmacèutiques i els governs occidentals per bloquejar l’accés a medicaments de baix cost per a la sida, als països del sud a partir de 1996. I la d’una altra aliança, la de persones que van decidir passar a l’acció en diferents parts del món. Filmat en quatre continents, inclou testimoniatges clau de l’escena política internacional, així com la veu d’activistes i persones expertes. El documental mostra una lluita que manté el seu gran valor d’actualitat.

Com protegir l’accés universal a tractament del negoci de les patents farmacèutiques?

Debat a càrrec de: Dr. Felipe García, investigador IDIBAPS – Hospital Clínic, malalties infeccioses i sida. Xose María Torres, farmacèutic i vocal de Farmamundi.

 

Dimarts, 30/10   19:30 h  Centre Cívic Can Deu

KAFANA

Juan Antonio Moreno i Silvia Venegas. Medicusmundi Catalunya i Making Doc.

Espanya. 52 MIN. 2015.

Com es construeix un sistema públic de salut enmig del desert? Després de 40 anys d’exili forçat a la hammada algeriana, la zona més inhòspita del desert del Sàhara, el poble sahrauí ha estat capaç d’aixecar un Estat al que només li falta recuperar el seu territori, el Sàhara Occidental. “Kafana” (Ja prou) és el sentiment d’un poble que viu en una situació insostenible i que està preparat per tornar a la seva terra.

40 anys d’exili sahrauí. Es pot organitzar un sistema de salut enmig del desert?

Debat amb la participació de: Silvia Venegas i Juan Antonio Moreno, co-directors del documental. Maria Elena del Cacho, farmacèutica, coordinadora del programa de medicusmundi Catalunya als campaments sahrauís. Un/a representant de la Delegació Sahrauí a Barcelona.

10012815_824120177669740_724003937130049649_o.jpeg
11393476_835355623212862_2778287747620309194_o.jpeg
grafaica_sda15_1.jpg
grafaica_sda15.jpg