- Català
- Castellano
CCMA ACCD
Essencials és un documental que vol posar el focus en la situació actual del sistema sanitari català. Cuidar la salut de les persones, especialment la de les més vulnerables, és la motivació de l’Antònia, la Clàudia i la Pilar, una infermera, una metgessa i una cuidadora que protagonitzen aquest documental produït per Quepo, en el marc del projecte Salut, Drets, Acció.
Sinopsi
Cuidar la salut de les persones, especialment la de les més vulnerables, és la motivació de l’Antònia, la Clàudia i la Pilar, una infermera, una metgessa i una cuidadora que protagonitzen aquest documental. Això les impulsarà a defensar amb totes les seves forces un bon model d’Atenció Primària i Sociosanitari, perjudicat greument per les retallades i per un procés de privatització demolidor que ha convertit la salut en un negoci ben lucratiu. La pandèmia de la Covid ha fet encara més evident les conseqüències d’aquesta deriva del sistema sanitari català.
Amb la seva dignitat i fortalesa, aquestes professionals són les que sostenen un sistema que fa aigües per tot arreu. Tothom sap que són essencials, però no podran aguantar així durant molt de temps. Veurem si la seva vocació i la seva profunda creença en un model de salut universal, públic i equitatiu per tothom les empenyerà a continuar en la lluita, o decidiran abandonar, com moltes de les seves companyes.
Context
La salut de les persones és un pilar fonamental de la vida, l’expressió bàsica i condició primera d’una vida que valgui la pena ser viscuda. Els moviments socials han jugat un paper clau en la preservació d’aquest dret malgrat que moltes vegades la seva lluita no ha tingut una resposta política contundent. Ni tan sols ara, després d’una pandèmia global que ens ha golpejat amb tanta cruesa, s’estan prenent mesures valentes que posin els recursos i les prioritats allà on toca: a la cura de les persones.
El sistema de salut català és un sistema altament privatitzat, hospitalocèntric, excloent i incapaç de reaccionar davant les necessitats sanitàries i socials de la ciutadania. Un model malmès per una pandèmia que, com sempre, ha fet estralls en els sectors més vulnerables: persones grans, migrants, dones i persones empobrides.
Essencials és un documental que es teixeix a partir de les experiències i visions de professionals, alhora que activistes pel dret a la salut i de les lluites que empenyen els moviments socials contra la privatizació, la precarització i el desmantellament del sistema de salut públic. Acompanyarem a les protagonistes d’aquesta història - una infermera, una metgessa i una cuidadora - en el seu dia a dia i veurem què és la comunitat sanitària, apropant-nos a les persones que cada dia es deixen la pell per cuidar-nos i que són les que, al cap i a la fi, sostenen el sistema de salut a Catalunya. Però tot té un límit, i elles no saben si podran aguantar la situació gaire temps més.
Lluites
El documental fa un seguiment de les tres professionals i les seves lluites des dels moviments socials que defensen el dret a la salut a Catalunya. A través de les seves històries, les seves llums i ombres, els seus èxits i fracassos, construirem una representació de tantes altres lluites de l’activisme pel dret a la salut, alhora que obtindrem una radiografia de l’estat actual del sistema sanitari català.
- Plataforma CAP Raval Nord Digne
El 2008 l’Institut Català de la Salut ja reconeixia que l’actual CAP del Raval de Barcelona era un edifici que no complia amb les condicions mínimes d’infraestructura sanitària per atendre a la població. Finalment, gràcies a les mobilitzacions de la ciutadania, l’abril del 2020 l’Ajuntament de Barcelona cedeix l’espai i aprova la construcció del nou CAP. Gairebé tres anys després encara no han començat les obres i es preveu que es posarà la primera pedra a finals del 2023 o principis del 2024. Actualment els membres de la Plataforma segueixen lluitant perquè el barri tingui un nou CAP digne.
- Sindicat del Servei d’Atenció Domiciliària de Catalunya (SAD)
El 2020, arran de la pandèmia de la Covid, un grup de cuidadores es van unir per crear el SAD, amb l’objectiu de lluitar contra la privatització del servei i la precarització de les treballadores públiques. Volen que el SAD torni a ser de titularitat pública ja que se senten maltractades per unes empreses privades que no entenen la salut com un dret sinó com una oportunitat de negoci. Malgrat que són un col·lectiu clarament vulnerable, feminitzat, racialitzat i molt precaritzat, a les seves hores lliures s’han organitzat per tal de reclamar els seus drets i una millor atenció pels usuaris i usuàries.
- La Capçalera
És un col·lectiu format per joves professionals sanitaris que s’han organizat per defensar una medicina crítica, universal i de qualitat. El passat mes de juny van organitzar un congrés de medicina autogestionat i autofinançat on van assistir més de 250 professionals d’arreu de Catalunya. L’objectiu del congrés era repensar el model de salut i buscar solucions als problemes que es troben cada dia a la consulta. Elles i ells són el futur del sector i tenen clar que no es volen conformar amb un model que fa aigües per tot arreu.
Direcció i producció executiva Raquel Bonell Barrachina | Producció executiva Sonia Ros Muriel | Producció Ariadna Seuba Serra | Guió Alexandre Casanovas López | Direcció de fotografia Cristina Pérez | Edició Marina Freixa Roca | So directe Pau López | Comunicació Mar Redondo i Justel