ves aball < Torna als projectes

Festival Tectònic

Web del projecte

Davant la pandèmia viscuda arrel de la covid-19 i l’afectació que ha suposat pel món cultural, vuit festivals de cinema social de Catalunya, vam decidir unir-nos i construir col·lectivament una proposta transformadora, el Tectònic. Per això, en la seva 14a edició, la Mostra de Cinema Salut, Drets, Acció és Festival Tectònic i s'ha pogut veure a través de la plataforma Filmin.

A partir de la suma d’esforços, de capacitats i recursos, i fent una aposta clara per sumar i per no competir en temps difícils per a tothom, el Festival Tectònic neix de la iniciativa de vuit festivals, que són: Festival Protesta; Terra Gollut film festival; Clam Festival; Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona; Festival Inclús; Festival Panòptic; Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya, i Mostra de Cinema Salut, Drets i Acció. Una iniciativa que neix de l’exercici tossut de convertir un repte en una oportunitat.

El repte: seguir amb els nostres projectes tot i la pandèmia de la covid-19. L’oportunitat: construir col·lectivament una proposta cultural transformadora a partir de la suma d’esforços, de capacitats i de recursos.

La pandèmia ha mostrat amb molta claredat i contundència les vulnerabilitats del sistema. El canvi que reclamem des dels nostres festivals s’ha mostrat més urgent que mai. La defensa de la salut pública, dels drets humans i la pau, el respecte a la diversitat, la lluita contra les desigualtats, la lluita contra el canvi climàtic, la necessitat de debats profunds que no simplifiquin la realitat, posar les cures al lloc central que ocupen a les nostres vides i reconèixer que les dones suporten de manera molt majoritària i desequilibrada la responsabilitat en el manteniment de la vida a les nostres societats. Hem vist que el més important és la vida. Protegir la vida de les persones no vol dir més càmeres de vigilància, més tancs ni més fronteres, sinó més hospitals i més escoles, més habitatge assequible, més serveis públics i, sobretot, més igualtat.

Imatge del Festival Tectònic

Des de la Mostra de cinema Salut Drets Acció s'han programat tres pel·lícules: el documental Midnight Family, de Luke Lorentzen; Good Neighbours, de Stella van Voorst van Beest i Burning Out, de Jérôme Le Maire.

Vinculat a la projecció de Midnight Family, la Mostra ha presentat el monòleg Ana PoloLa situació de la sanitat pública, riure per no plorar”,  que proposa reflexionar sobre la situació actual de la sanitat al nostre país en clau d’humor. Les llistes d’espera, els tancaments de plantes d’hospitals, la privatització, l’euro per recepta, l’accés universal, les retallades o el covid19 seran alguns dels temes que tracta l’humorista.

I com a activitat paral·lela a la projecció de Burning Out, s'ha dut a terme la tertúlia "I després dels aplaudiments, què?", un debat amb representants de diversos col·lectius de professionals sanitaris per parlar dels efectes de la precarització i la privatització dels sistemes sanitaris. Una trobada que malgrat tot, vol mirar al futur i visualitzar models que permetin garantir el Dret a la salut per tothom i que vol ser un merescut homenatge a totes les professionals sanitàries que han patit de ben a prop les conseqüències del covid19.

En la seva primera edició, el festival ha tingut 20.422 espectadores a través de la plataforma de cinema Filmin. Durant onze dies han pogut veure la quinzena de films programats, la gran majoria estrenes a Catalunya i a l'Estat, pels vuit festivals de cinema social que el formen.

Equip

Direcció Raquel Bonell | Acompanyament estratègic Oriol Josa | Producció Ariadna Seuba | Comunicació Jordi Salvia | Realització espot Pablo Zareceansky