ves aball < Torna als projectes

Les vides que vestim

La Coordi

Web del projecte

El webdoc “Les vides que vestim” és un recorregut per la problemàtica i l’alternativa de la indústria tèxtil dels nostres dies: del model capitalista al comerç just, a través de dades clau, testimonis i la relació entre productors del nord i el sud global.

Hem conceptualitzat, guionitzat, dissenyat i produït el webdoc que s'ha rodat entre Catalunya i l'Índia. Les vides que vestim és un recorregut per la problemàtica i l’alternativa de la indústria tèxtil dels nostres dies: del model capitalista al comerç just, a través de dades clau i testimonis.

La conceptualització i producció parteixen de la idea de traçabilitat i de transparència: conèixer quines són les vides i, per tant, les persones, que intervenen i participen en tot el procés de producció d'una peça tèxtil. Quin és el camí que fa aquesta peça, des del moment del conreu del cotó fins al local on es comercialitzarà. 

Abans de ser aquí, penjada per a tu, d'oferta, a la vida d'aquesta peça n'hi va haver d'altres, de vides. Vides que l'han portat fins a tu. I abans d'això, altres vides que són difícils de conèixer. La que la va preparar, la que la va cosir, la que la va tallar, les teixidores. I les filadores. O les que van collir el cotó i abans l'havien conreat. Ara, si ho volguessis, si ens atrevim a mirar, podrem conèixer: les vides que vestim.

Les vides que vestim presenta la realitat del sector. Per una banda, la problemàtica actual del model capitalista en la indústria tèxtil, una de les indústries més contaminants del món i que vulnera greument els drets de les dones i els infants. Per l'altra, l'alternativa existent a aquest model, el comerç just. Existeixen projectes transformadors dins de la producció tèxtil, models ètics i sostenibles de produir i de relacionar-se entre productors de sud-nord. Un model que posa les persones per davant dels beneficis i que esdevé una alternativa justa de consum.

Les peces audiovisuals que construeixen tot el relat s'han rodat entre l'Índia i Catalunya. 

La producció cooperativa i el respecte al medi ambient
La producció de teixits comporta un alt grau de toxicitat i contaminació, tant en els agents productors com en les consumidores finals. Pesticides i productes químics se sumen al fort impacte ecològic i contaminant dels teixits. La producció de cotó orgànic a l’Índia és un exemple d’un procés just i molt més saludable, amb un model respectuós amb el medi ambient i curós amb els drets laborals.

Els drets per davant dels beneficis, també en context de pandèmia
Els drets de les treballadores de projectes com RCM Cotton Mills són un punt clau de la confecció de roba de comerç just. A l'Índia, els drets laborals també es garanteixen en els petits tallers artesanals de Fair Trade. Per més inri, la Covid-19 ha estat un repte per la salut i pels drets de les treballadores. Les produccions de comerç just han respectat salaris i condicions.

Activem l'alternativa
Hi ha una alternativa a la producció massiva i convencional de teixits, és el comerç just. Representants de Veraluna, Alternativa 3 i Finances Ètiques a Catalunya expliquen les raons per abandonar el model dominant a partir de la seva experiència. Solidaritat, igualtat, consum local, proximitat, democràcia. Sous justos, rebuig de l’explotació infantil i per gènere. Respecte pels processos naturals i pel medi ambient. No és qüestió de comoditat, sinó de consciència.

Equip

Direcció Pablo Zareceansky | Producció Raquel Bonell | Comunicació i coordinació de continguts web Berta Diumaró | Disseny gràfic Chus Portela | Realització i gravacions a Catalunya Maria Nova López | Producció a l'Índia Ariadna Seuba | Direcció de fotografia a l'Índia Atindra Kumar Biswas | Assistent de càmera a l'Índia Sachin | So directe a l'Índia Yudhajit Biswas | Entrevistadora a l'Índia Ananya Chatterjee | Coordinador de la fàbrica RCM (Índia) Swarup Kayal | Gerent recursos humans RCM Pradip Kumar Dey | Edició Marina Freixa | Subtitulat Paula Fernàndez | Desenvolupament web Lluís Pons (Rice Up) | Entrevistes a Catalunya Laura Pérez d'Alternativa 3, Leonor García Dios d'Oxfam (Veraluna) i David Díaz de Quijano i Barbero d'Oikocredit | Entrevistes a l'Índia Rajat Jaipuria i Minati Malakar de Rajlakshmic Cotton Mills (RCM)

Les vides que vestim - La Coordi
Les vides que vestim - La Coordi
Les vides que vestim - La Coordi
Les vides que vestim - La Coordi
Les vides que vestim - La Coordi
Les vides que vestim - La Coordi

Hem col·laborat amb

Alternativa 3
Oxfam Intermón (Veraluna)
Oikocredit
Cotton Mills (RCM)
Promoètic
V Desfilada de Roba Sostenible a la FESC
La Coordi