- Català
- Castellano
La fam és el genocidi més gran del nostre temps i, alhora, el més oblidat. Segons les xifres més optimistes, cada dia moren 25.000 persones, sense que ningú se n'assabenti, sense que res canviï, sense cap alarma. FAM és un projecte que vol anar fins a les arrels, entendre què passa, per què passa, a qui li passa i com ho acceptem, però sobretot com podem viure amb això. FAM és un projecte transmèdia que pretén arribar amb diferents històries, des de diferents punts de vista, perquè cada un de nosaltres trobem la nostra forma de participar.
La xifra
El punt de partida és que 25.000 persones moren de fam cada dia. I nosaltres volem explicar que la fam és política. Més enllà de la procedència, dels conflictes bèl·lics i dels desastres naturals, aquestes 25.000 persones moren perquè el sistema polític i econòmic global ho permet.
El projecte
El projecte, que combina recerca i comunicació audiovisual, desplega un llargmetratge documental, un webdoc sobre el codi font audiovisual de la fam, diverses càpsules documentals i articles periodístics. FAM també organitza espais de trobada i processos amb els diferents públics als quals vol arribar: taules de treball amb ONG i institucions públiques i taules de diàleg amb la ciutadania.
Transmèdia
FAM és un projecte de comunicació transmèdia per a l’erradicació de la fam. Treballa amb multitud de llenguatges i formats amb els quals vol arribar a tota mena de públic, des de l'especialitzat, com les institucions i investigadors; fins a la població general. L’objectiu és aconseguir incidència i promoure la transformació social en el dret a l’alimentació.
Relats de la fam és la continuació de la col·laboració amb Desalambre (eldiario.es) en el marc del Projecte FAM, que pretén qüestionar l'imaginari col·lectiu que gira entorn de la fam. Trencar la lògica fam-pena-donació i entendre qui són els milers de persones que moren cada dia de fam i, sobretot, per què passa. És la falta d'ajuda humanitària la principal causa d'aquestes morts o la falta de consciència d'un problema estructural de dimensió política? Aquesta és l'aposta de Projecte FAM: per a pensar diferent necessitem veure altres coses. Veure diferent per a actuar diferent.
Decàleg (discutible) per canviar el relat sobre la fam
A “Relats de la fam” publicarem durant la setmana contra la pobresa una sèrie d’articles i peces que recullen la visió d’autors de diferents països sobre una realitat polièdrica. La imatge de la fam és fonamental. Per això, aquest projecte la treballa des d’altres llocs, comptant amb artistes visuals d’Àfrica. Parlarem del que suposa intentar conèixer la fam, de qui són alguns dels seus responsables, de l’acció exterior de les empreses multinacionals, del canvi de paradigma que suposaria deixar d’abordar la resposta com a repartiment d’ajuda humanitària i treballar amb la idea dels aliments com un bé comú.
Som les persones que podem fer realitat un canvi, potser aquest canvi o un altre diferent, només ho sabrem al final. Som una xarxa humana que mira, estudia i relata la fam des de la connexió d’aquesta diversitat de disciplines, coneixement i experiència. Unes som nucli i impulsem el projecte. Altres se sumen, s’impliquen, aporten el que saben o coneixen per a junts reforçar el relat des de la coherència, la rigorositat i la veracitat. Totes construïm comunicació, una que toqui cors, desfaci pràctiques obsoletes i generi noves esperances.
Produccó i Direcció Sonia Ros i Pablo Zareceansky | Producció Raquel Bonell i Julián Altuna | Coordinació i documentació Lucía Andújar | Gestió econòmica Joan Martinez | Disseny gràfic Chus Portela | Documentació Lucía Sances | Expertes Montse Santolino, Iolanda Fresnillo i Gustavo Duch
Acción Contra el Hambre
Oxfam Intermón
PLAN International
Inspiraction
Save the Children
Unicef
Nutrición sin fronteras
VSF Justícia Alimentaria Global
Creu Roja
Nutrición sin fronteras
Diputació de Barcelona
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Ajuntament de Barcelona