ves aball < Torna als projectes

Diambar, feminismes en moviment al Senegal

Latituds TV3 i ACCD

Web del projecte

Al Senegal els feminismes avancen. Quepo hem tingut el plaer de produir el reportatge Diambar pel programa Latituds del Canal 33 (CCMA) explicant aquesta realitat. El documental mostra tres projectes del Fons de Dones de Senegal, finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Mira el documental. 

Les dones senegaleses, protagonistes d’una societat condicionada per la tradició, la religió i la pobresa guanyen terreny lluita rere lluita.

Ara, després d’haver obtingut legalment el reconeixement d’alguns drets com que les nenes estudiïn, l’accés a la feina o a la participació política, la lluita s’enfoca cap a la independència econòmica, la fi del matrimoni infantil o la implicació dels homes en la igualtat i la protecció dels drets de les dones.

En aquesta realitat, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament posa en marxa una línia innovadora de finançament per donar suport a projectes de dones des d’una perspectiva feminista i de construcció d’espais d’emancipació i d’articulació. El documental mostra tres projectes del Fons de Dones de Senegal: la lluita per la sobirania alimentària, l’acció de nenes i joves per aturar el matrimoni infantil i el paper dels homes en la construcció de la igualtat en les famílies.

El reportatge s'emet en el marc del programa Latituds del Canal 33 el dia 5 de desembre de 2022.

Tractament narratiu

A partir de la necessitat de visibilitzar la importància de donar suport directe a moviments feministes de base sense passar per intermediaris ni burocràcies, abordem els quatre eixos de drets sobre els què treballa el Fons de Dones de Senegal (FFS) a Pikine i que són: els drets econòmics, els drets polítics, els drets sexuals i reproductius i el dret a una vida lliure de violències de les dones d’aquesta població de les afores de Dakar.

El reportatge identifica diverses dones com a testimonis que participen en alguns dels seixanta-un projectes seleccionats pel Fons que gestiona GRAINES i que són especialment representatius del treball que es desenvolupa en cada un dels eixos de drets. El documental fa un recorregut per les accions d’empoderament de les dones, les seves històries de vida i els resultats positius en el seu dia a dia, tractant d’aprofundir en els canvis que aquest empoderament ha portat a les seves vides.

Objectius del reportatge

S'ha buscat presentar a les dones construint un relat de com elles esdevenen protagonistes del seu propi desenvolupament a través de situacions de la seva quotidianitat relacionades amb els projectes finançats pel Fons de Dones de Senegal.

S'explica doncs, la relació directa entre l’instrument de finançament i la realitat de les dones, contextualitzant-lo com una eina efectiva de lluita contra la desigualtat de gènere i el sistema patriarcal que no permet a les dones accedir, gestionar i controlar els seus recursos de forma autònoma i independent.

Equip

Direcció i guió Pablo A. Zareceansky Montserrat | Producció executiva Sonia Ros Muriel | Direcció fotografia Cris Pérez Ruiz | Edició Carmen Menéndez | Entrevistes Gemma Parellada | Cap de producció Ariadna Seuba Serra | Coordinació ACCD Arnau Florez | Coordinació rodatge Dakar Abdoulaye Cisse | Conductor Dakar Meissa Diop | Coordinació postproducció Raquel Bonell | Etalonatge i postproducció de color Cris Pérez Ruiz | Postproducció de so Miguel Ángel Riaza, Gisela Maestre - La Fabrica de Carbón | Grafisme Chus Portela | Gestió econòmica Ivan Gordillo | Correcció lingüística Odile Arquè | Traduccions Babel, KM al·arabi, Amadou Faye, Marielle Paon | Subtítols Diane Bardinet | Direcció delegada TV3 Jordi Vilardell Gómez | Producció delegada TV3 Joan Pavon Gelices 

Mesa de trabajo4_80.jpg
Mesa de trabajo4_75.jpg
Mesa de trabajo4_78.jpg
Mesa de trabajo4_79.jpg
Mesa de trabajo4_73.jpg
Mesa de trabajo4_74.jpg
Mesa de trabajo4_69.jpg
Mesa de trabajo4_70.jpg
Mesa de trabajo4_71.jpg
Mesa de trabajo4_72.jpg
Mesa de trabajo4_76.jpg
Mesa de trabajo4_77.jpg

Hem col·laborat amb

Penda Ndiaye, Alliance des Femmes pour le Développement du Sénégal (AFDS) 

Ndèye Khady Seck, presidenta de GRAINES

Sidy Bah - coordinador del Club de Pares i Coordinadora  Association des Enfants et Jeunes Travailleurs 

Ndèye Diaw, membre de la Plataforma de dones de Pikine

Khady Diop, membre del Moviment Africà de nens i joves treballadors

Msek, membre del moviment Africà de nens i joves treballadors, membre del AJT de Guediawaye i ‘adulta protectora’

Mr. Thiam, cap de salut de la clínica Pépinière de Pikine

Lucien Mendy, membre del club de pares

Imam Mountaga Sy, membre del club de pares

I les organitzacions: GRAINES, Dones i nens i nenes de l'Association des Enfants et Jeunes Travailleurs, Alliance des Femmes pour le Développement du Sénégal (AFDS), Club des Pères de Pikine, Dones de Maison de la Femme de Malika - MAFEM

Agraïments

Marie-Thérèse Sambou (Jeunesse Action), Viajes Amaia