ves aball < Torna als projectes

Defensa la cooperació

Fons Català de Cooperació

Web del projecte

Enfocada des d’una perspectiva de drets, la campanya #DefensaLaCooperació posa èmfasi en com els projectes de cooperació municipals treballen a favor de la igualtat de gènere, l’emergència climàtica, el dret al refugi, l’emergència sanitària i el dret a l’educació. Hem desenvolupat el relat, la proposta audiovisual, la gràfica, la narrativa web i la relació amb la premsa. 

Cartell principal de la campanya

Reivindicar la solidaritat

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és una organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes, que destinen una part del seu pressupost a finançar accions de Cooperació al Desenvolupament i de Solidaritat amb els pobles dels països més desfavorits. La campanya "Defensa la cooperació, ens hi va la vida” ha desplegat una sèrie d’accions de sensibilització al voltant de les principals línies de treball de la cooperació municipalista catalana.

L'objectiu de la campanya ha estat reivindicar la cooperació i donar suport als ajuntaments en la defensa dels seus programes de cooperació

Durant més de 9 mesos, s'ha posat el focus en diferents eixos estratègics de la cooperació municipalista com el gènere, el refugi, el canvi climàtic, l'educació i la salut i ha estat orientada a reduir l'impacte negatiu de la Covid-19 en les polítiques municipals de cooperació.

Des de Quepo hem conceptualitzat la campanya de comunicació, la proposta i el disseny gràfic i el desenvolupament de la web, la conceptualització de l'acte principal; la realització de les 6 càpsules audiovisuals temàtiques i l'espot final de la campanya

 

Defensa la cooperació, ens hi va la vida. Al llarg de tot l'any, la campanya ha desgranat les raons que ajuden a capgirar arguments com ara “primer els de casa” subratllant la feina de proximitat de la cooperació municipal i recollint la idea central que treballar en cooperació és treballar per a garantir els drets universals: si es retallen pressupostos totes sortim perdent i perdem drets.

El patriarcat és un sistema que oprimeix, margina i agredeix les dones pel simple fet de ser-ho, i afecta a escala global. Obviar aquesta realitat en el moment de dissenyar projectes de cooperació implica oblidar-se de la meitat de la població mundial. La pandèmia que hem viscut és la prova més contundent que la preocupació per la salut és un fenomen global, i que garantir l’accés a una atenció sanitària, universal i de qualitat no és només una necessitat, sinó l’única manera de combatre malalties com les que ara mateix ens afecten. El planeta és un lloc compartit i l'estem destrossant. El canvi climàtic no és una abstracció, ja és una realitat. Necessitem la cooperació per fer front a règims més inestables de pluja, augment de temperatures, pèrdua de sòls fèrtils, pujada del nivell del mar, noves malalties, etc. 

Els municipis catalans s’han implicat durant aquests anys en la crisi del refugi, a demanda d’una ciutadania que no veia cap resposta satisfactòria en l’Estat i que volia formar part de la solució a una situació indignant. Els valors dels quals hem fet gala a Europa durant dècades i que n’eren part constitutiva, s’han vist trepitjats i deixats de banda per la por als partits d’extrema dreta i el racisme institucionalitzat. El món local, però, ha respost en la mesura de les seves possibilitats, conscient que qui havia de garantir finalment la integració a casa nostra de les persones que fugen de la guerra, les persecucions, la pobresa o els desastres naturals, eren els municipis i les comunitats. 

L’educació és un dret fonamental en el qual els nostres municipis hi han treballat molt durant anys. Juntament amb la salut ha estat l’àmbit més important, ja que es considera que qualsevol societat justa comença a construir-se per aquests dos puntals. Com la salut, el nivell educatiu determina les oportunitats que una societat pot oferir a la seva ciutadania, i el gaudi de la resta de drets. En aquest sentit, és complementari i transversal a la resta: sense educació és més difícil generar ocupació digna i de qualitat, garantir la participació i societat més democràtiques i avançar en la lluita contra qualsevol opressió individual o col·lectiva. Sense educació, és complicat que les dones tinguin ple coneixement sobre els seus drets, com també és complicat desmuntar els discursos violents que tant ens amenacen avui en dia.

Equip

Campanya Sonia Ros Muriel i Berta Diumaró Saperas | Disseny gràfic Porta Disseny | Desenvolupament web Felip Ladrón | Direcció i guió vídeos Pablo Zareceansky | Producció executiva Raquel Bonell i Julián Altuna | Direcció de fotografia Cristina Pérez | Elèctrics Carlos Villaoslada i Sofia Diego | So Nicolás Celery | Maquillatge i perruqueria Anna Rosillo | Vestuari Francisca Torres | Projeccions Eudald Serrano | Actors i actrius Yassine Diop, Mukkades, Gemma Julià, Manel Romeu i Alexandre Fons | Muntatge i postproducció Hector Cornelles | Relació amb premsa Marta Molina | Xarxes socials Jordi Salvia i Mar Redondo

Defensa a cooperació
Defensa a cooperació
Defensa a cooperació
Defensa a cooperació
Defensa a cooperació
Defensa a cooperació

Hem col·laborat amb

Sara Cuentas (periodista)

Lema Rashid (refugiada i activista afganesa)

Bombo N'Dir (presidenta de l'Associació de Dones Subsaharianes de Catalunya)

Isabel Lozano (membre de ProMedios i cooperant a Chiapas)

Sandra Vicente (periodista)

Yolanda Oquelí (activista ambiental)

Mulai Mesaud (enginyer químic)

Nau Bostik