ves aball < Torna als projectes

Cultura Viva

Institut de Cultura de Barcelona - ICUB

Web del projecte

Cultura Viva és un programa impulsat per l'ICUB per codissenyar i coproduir, amb el teixit local, polítiques públiques en favor dels drets culturals, la participació i l'enfortiment comunitari a la ciutat. Cultura Viva és un viver on poden néixer, créixer o enfortir-se projectes, xarxes i agents de la ciutat que posen en pràctica la cultura com a bé comú, obert i democràtic i, per tant, amb un alt valor públic. Durant més de tres anys hem creat i desenvolupat l'estratègia de comunicació del programa, des d’una concepció de construcció i transformació comunitària.

Cultura Viva parteix de la idea que la cultura és un dret, i com a tal, s’ha d’exercir. Fer cultura és un exercici polític, en el que ens constituïm com a subjectes de dret, amb capacitat de decisió i gestió de la cultura, entesa com a un bé comú, un patrimoni col·lectiu, que ens configura i ens enforteix col·lectivament. Cultura Viva és, per tant, un laboratori de democràcia cultural, on la institució pública i les organitzacions comunitàries es tensen mútuament per tal de construir nous encaixos que generin noves institucionalitats.

Cultura Viva esdevé un espai on explorar l’articulació entre agents culturals de diversa naturalesa. Hi són presents les institucions culturals de la ciutat, agents mediadors de la cultura i comunitats culturals, al voltant de projectes de gestió comunitària de recursos públics en una relació de coproducció d’igual a igual (P2P), on cada una de les parts aporta recursos al projecte comú. 

Cultura Viva és un procés de recerca i acció, de pensament i experimentació, que genera coneixement mitjançant un seguit de recerques i projectes que exploren i concreten les possibilitats de democràcia cultural que puguin tenir un model públic-comunitari. Mitjançant aquestes recerques i projectes, Cultura Viva dona suport a pràctiques culturals col·lectives, plurals, diverses i participatives, de manera que pugui ser un espai d’apropiació per a col·lectius i experiències de cultures diverses no hegemòniques, que sovint no solen rebre reconeixement i visibilitat per part de les institucions culturals i acadèmiques.

Nova pàgina web

S'ha renovat tota la pàgina web de Cultura Viva per fer-la més funcional i adaptada a l'estat actual del projecte, sent un projecte innovador i que crea xarxa entre agents molt diversos, la nova web està pensada per mostrar aquesta diversitat i enxarxament entre agents culturals de la ciutat.

El disseny ha estat pensat per ser una app (més enllà d'una web d'escriptori). La pàgina millorarà en responsive i accessibilitat. Respecte a la web anterior, millora la funcionalitat, ja que no funcionava amb Drupal i aquest ha estat un dels avenços tecnològics més destacats. La nova web ha estat elaborada després d'un treball de conceptualització de Quepo, dissenyada per L'Apòstrof Cooperativa i desenvolupada per la cooperativa també Rice Up.

Com s'explica Cultura Viva amb la nova web? Facilitarà la comprensió del programa Cultura Viva, fent-lo més entenedor per tothom. L'estructura dissenyada consta de diferents nivells, per qui vulgui explorar més, pugui aprofundir més. Prioritzarà, en l'àmbit narratiu, les accions (en un sentit ampli de la paraula) que conformen Cultura Viva i els projectes i les xarxes que les generen. Ajudarà a entendre Cultura Viva com un element viu i en xarxa: tots els continguts de la web estan relacionats uns amb els altres (accions, projectes, laboratori i xarxes).

Ràdio Cultura Viva

Ràdio Cultura Viva és un programa mensual realitzat amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i l'equip de Ràdio Fabra que comptarà amb la participació de tots els projectes que formen part del programa Cultura Viva. El podcast vol esdevenir un espai sobre què és i com es porta a la pràctica un projecte cultural comunitari donant continuïtat a les Jornades Cultura Viva, una de les principals activitats públiques del programa Cultura Viva fins al 2019. 

Ràdio Cultura Viva té per objectiu garantir l’accés a la cultura, pel que fa a la representació, a la pràctica cultural, alhora que dona a conèixer aquella activitat cultural situada fora del marc hegemònic de què s’entén per cultura, per tal d’entendre i compartir els drets culturals que exerceixen els veïns i les veïnes de la ciutat. 

Ràdio Fabra al carrer

RÀDIO FABRA surt als carrers de Sant Andreu. Durant els mesos de maig, juny i juliol de 2020 l’estudi de Ràdio Fabra va emetre des de la plaça Orfila de Sant Andreu per retransmetre des d’allà els projectes culturals, socials i comunitaris del barri i de tota la ciutat de Barcelona. Amb aquesta acció es vol il·lustrar el poder de la ràdio i que aquesta formi part de la vida del barri: que el barri es pugui inspirar en les reflexions, músiques, debats i històries que expliquen els programes i els mateixos veïns i les veïnes.

Ràdio Rambles

Ràdio Rambles és un espai radiofònic que té l'objectiu de donar veu als veïns i veïnes, entitats, institucions, esdeveniments i comunitats de Les Rambles, amb la mirada posada en recuperar aquest emblemàtic passeig per a la ciutadania de Barcelona. Ràdio Rambles és, a més, un node físic de la Xarxa de Ràdios Comunitàries, un projecte del programa Cultura Viva de l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la comunitat guifi.net i eXO.cat de Barcelona, emetent des d'un estudi de ràdio creat a un quiosc de flors de l'emblemàtic passeig. 

BAM Cultura Viva 2020

El festival BAM Cultura Viva està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc de les festes de La Mercè i organitzat de manera col·lectiva, assembleària i oberta. És un projecte de democràcia cultural que busca complicitats amb projectes d’economia social i que es gestiona de manera transparent. Promou processos artístics que ens enforteixin col·lectivament, dignifiquin el treball artístic i facin valdre la cultura de codi obert, la lliure circulació i la remescla.

Acció Cultura Viva 2021

Des de Quepo hem acompanyat la comunicació interna, externa i pública del procés de preparació del festival així com el procés d'empoderament i governança de Plenari en la fundació de l'Acció Cultura Viva. També hem participat en la conceptualització del nou nom. La tria del nom ha estat fruit d’un procés democràtic on totes les persones implicades al festival han tingut veu i vot. 

Convocatòria BAM Cultura Viva 2020 i Acció Cultura Viva 2021

El festival Acció Cultura Viva es crea mitjançant una convocatòria pública. El festival treballa des de la coproducció público-comunitària amb entitats, col·lectius i persones diverses vinculades a la cultura de Barcelona en el marc de les festes de La Mercè.

La convocatòria és una crida a totes aquelles persones amb ganes de fer música: grups, cantautores, djs, i fins i tot projectes artístics d’altres disciplines —dansa, circ, teatre, instal·lacions, performance, etc.— amb propostes connectades al llenguatge musical. Cada artista o banda pot enviar tantes propostes com vulgui. Un cop finalitza el termini de presentació de propostes, s'inicia la tria del cartell mitjançant l'escolta i el debat de totes les propostes per part de la Comissió de Programació del Plenari. 

Jornades Comunitzar la música 2020

La jornada "Comunitzar la música", organitzada per persones i col·lectius implicats en la programació del BAM Cultura Viva, vol ser un lloc de trobada, d’intercanvi de coneixement -i fins i tot de concreció de propostes-, al voltant de pràctiques diferents del que marca el mercat més convencional.

Durant la Jornada s'ha conversat sobre formes de fer música, és a dir, del que fan els músics, del que implica interpretar, compondre, enregistrar...; parlarem de formes d'organitzar la música, de formes d'escoltar i rebre música i, per tant, del públic i del seu/nostre apropament a la música, tant en l'escolta d'enregistraments com en la música en viu i d'altres menes d'escolta col·lectiva.

Beques Cultura Viva

L’objectiu d’aquestes beques és ajudar a pal·liar els efectes de la crisi sanitària experimentada durant el 2020 i promoure iniciatives que contribueixin a mantenir el dinamisme cultural, científic i educatiu de Barcelona. En total s’han atorgat 225 beques per un import global d'1,6 milions d'euros, repartides en 3 àmbits, 4 línies i 15 modalitats. Una d'aquestes línies és la d'innovació en projectes culturals comunitaris i dotarà d'un ajut econòmic i logístic a quatre projectes que s'emmarquin en el programa Cultura Viva.

Equip

Direcció Pablo Zareceansky | Coordinació Berta Diumaró Saperas | Comunicació Mar Redondo i Justel | Fotografia Sandra González

BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020
BAM CULTURA VIVA 2020

Hem col·laborat amb

La Veïnal
Música al carrer
Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona
Memòria Viva
Arxius Oberts
Discofòrum
Acció Cultura Viva
Teatre Arnau
Fabra i Coats
Rice Up
L'Apòstrof
Nando Vivas (disseny gràfic)

Materials