ves aball < Torna als projectes

Baula

Consell Nacional de la Cultura i de les Arts - CoNCA

Web del projecte

Baula és un documental hem tingut el plaer de produir pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. El documental posa en valor i aprofundeix en l'obra dels Premis Nacionals de Cultura 2022. Presenta a Núria Guiu, PEN Català, Jordi Casanovas, Càntut. Cançons de tradició oral i Rosa Fabregat a través de la seva trajectòria.

Un homenatge als 5 Premis Nacionals de Cultura

De la quotidianitat més íntima, de la primera espurna, de la creació en estat pur... a la comunitat, al sentit que aixopluga altres sentits, altres emocions i inquietuds. La cultura és un recorregut ple d’aprenentatges i contactes, de revolts, de canvis, de fites i transvasaments. La creació és una cadena de transmissió que va del primer públic —la persona amb qui conviu el creador o creadora, qui més a prop es troba d’ell o ella, qui l’influeix directa o indirectament en la quotidianitat— fins a l’últim, nosaltres —espectadors, comunitat, societat—.

Així, la transmissió cultural: d’ànima en ànima, de mà en mà, d’ulls en ulls, de sentit a sentit, en cada baula que connecta els creadors i les creadores amb el nosaltres, el públic. Per on passa, aquest doll —enèrgic i elèctric— de vida, d’idees, de connexions? Quin recorregut fa?

És aquí, en aquest trajecte, on ens volem aturar. Qualsevol obra, creació o manifestació artística –i també qualsevol acció en pro del bé col·lectiu– ha traçat aquest camí, singular i únic, fet de connexions, però que també parla de nosaltres com a peces que formen part d’un tot. Som una suma d’experiències i de relacions. Som comunitat. Som baules.

En el recorregut, de baula a baula, entendrem les raons, especificitats i metodologies de l’artista, els creadors i creadores i els projectes culturals. Són al centre d’aquest camí que traçarem: què els fa singulars i valuosos? Quines singularitats tenen? On és l’espurna de la seva obra i accions? 

 

Plantejament

En aquestes baules —un transbord d’idees, coneixements, emocions i accions—, proposem fer un viatge a l’origen, on el públic té un sentit primordial. “Públic”, perquè allò que crea l’artista ens és ofert per gaudir-ho. I “públic”, perquè tots volem una sala plena, un auditori entusiasmat, un lector còmplice, uns espectadors confidents i propers. Unes baules, però, que ens faran plantejar el viatge en una recerca inversa: volem arribar al “primer públic”, per entendre d’on surt l’obra, per veure les persones que ens fan ser com som, aquelles amb qui compartim la vida, la feina i els espais quotidians.

Aquesta connexió entre baules demostra que els Premis Nacionals de Cultura del CONCA tenen un altíssim valor, en tant que són un bé comú, del públic. La demostració que tots els creadors ho fan arrelats a una rutina plena de vivències, convivència i gent. Una realitat magmàtica, en diàleg i xocs constants, de gest a gest, d’experiència a experiència. Plena d’individus que sumen nous matisos i valors a la cadena que acabarà convertint tot això en art.

Per tal de plasmar aquesta idea, la proposta conceptual del documental passa per centrar-nos en cada premiat a través d’aquestes petites relacions que estableixen en la seva feina. De cada guardonat, mostrem dues converses d’aquest primer públic, i tracem el recorregut que fa fins que la seva obra acaba oferta a la societat, al públic final. Un crescendo d’intensitat progressiva: de la intimitat i la solitud creativa fins a la coreografia multitudinària que suposa estrenar una obra en un teatre. De la introspecció a l’expansió, de la intimitat a l’obertura.

Tractament narratiu

El procediment parteix de l’observació —i acompanyament filmat— d’un moment en la vida “normal” dels premiats i premiades. El recorregut des de l’origen ens demostrarà que els premiats tenen una vàlua singular i única, perquè no són lluny de la gent, ni en un pedestal, ni en una torre d’ivori: ben al contrari, tots estan connectats a l’origen. Tots tenen una raó de ser pública i que els connecta amb el públic. Tots són baula.

En cada entrevista, on els creadors i creadores contacten i conversen amb agents del seu dia a dia creatiu més lligat a la intimitat, abordarem temes com: la vinculació amb el públic, la preocupació per la llengua, l’origen de la creació, com conceben la seva tasca, etc. Aquestes entrevistes pretenen entendre millor l’obra de cada creador o creadora.

Tractament visual i realització

La realització proposa un recorregut narratiu, visual i sonor coral amb els 5 premiats i la gent que els envolta en el marc d’una jornada quotidiana a les seves vides. El recorregut parteix de la més estricta intimitat, obrint-se a allò personal per arribar a la projecció pública.

Amb cada premiat veiem un moment, un seguit d’espais i recorreguts, i descobrim la gent que els envolta, els tracta i coneix, per endinsar-nos en algunes relacions privades i personals en una conversa singular al voltant de com veu i sent el treball que fa el premiat des de els ulls d’aquest primer públic privilegiat. 

Equip

Direcció Pablo A. Zareceansky Montserrat | Producció executiva Sonia Ros Muriel | Guió Berta Diumaró Saperas | Direcció de producció Raquel Bonell Barrachina | Direcció de fotografia Cris Pérez Ruiz | Muntatge Marina Freixa Roca | Continguts Esteve Plantada Hermoso | Músiques Alba Careta i Santi Careta | Músiques veredictes premis Joana Gomila i Laia Vallès | Ajudant de producció Ariadna Seuba Serra | Operador de càmera Carlos Villaoslada | So directe Nora Haddad, Andrea Ballesteros, Pau López | Foto fixe i making off Irene Alai, Mireia Bordonada | Maquillatge i perruqueria Anna Rosillo, Alma Maria Casal, Claudia Pedrosa, Mercè Sanchez, Noelia Sevilla, Pili Ureña | Etalonatge i postproducció de color Cris Pérez Ruiz | Sonorització i mescles Miguel Angel Riaza i Gisela Maestre - La Fábrica de Carbón | Conductores Irene Alai, Mireia Bordonada | Subtitulat Paula Fernandez | Correcció lingüística Odile Arqué | Disseny gràfic Chus Portela Ocaña | Comunicació Mar Redondo i Justel | Gestió econòmica Ivan Gordillo Bernárdez

photo_2022-11-18 13.31.33.jpeg
photo_2022-11-18 13.31.39.jpeg
photo_2022-11-18 13.31.42.jpeg
photo_2022-11-18 13.31.44.jpeg
photo_2022-11-18 13.31.46.jpeg
photo_2022-11-18 13.33.57.jpeg
photo_2022-11-18 14.09.38.jpeg
photo_2022-11-18 14.09.43.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.19.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.29.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.32.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.38.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.48.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.50.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.53.jpeg
photo_2022-11-18 14.09.06.jpeg
photo_2022-11-18 14.09.08.jpeg
photo_2022-11-18 14.08.24.jpeg
photo_2022-11-18 14.09.13.jpeg
photo_2022-11-18 14.09.25.jpeg

Hem col·laborat amb

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A.

Ateneu Barcelonès

CRA'P - Pràctiques de Creació i Recerca Artística

el puntal - Fundació Lluís Coromina

L’Animal a l’Esquena

Llibreria 'la sabateria'

Palau Robert

Restaurant Can Selvatà

Restaurant Norte

Teatre Cal Bolet - Vilafranca del Penedès

Teatre Municipal de Girona

PEN Internacional

Filmoteca de Catalunya

Fons “Joan Capdevila Nogués”

Teatre Lliure

Joaquim Jordà i Català i Carles Duran

Ballarins Cyberexorcisme (Berta Martínez Puig, Berta Pascual Godàs, Carlos Garcia Corchia, Francisco Primitesta i Maura Cyan)

Equip Càntut (Alda Rodríguez i Comas, Ferran Rodríguez Sarquella, Fina Alsina Riera, Irene Caamaño Pérez i Miquel Amela Marallo)

Equip Immunitat (Ann Perelló, Borja Espinosa Batlle, Javier Beltrán Andra, Mercè Pons Veiga, Òscar Muñoz Casamada i Vicenta Ndongo de la Cruz)

Agraïments Anna Pérez, Carles Cors, Coordinadora ONGD Lleida, Estefania Reñé i Farré, Focus Teatre, Jordi Prim, Lara Zaballa Comesaña, María González Martínez, Olga Cámara Peña, Rosa Mesalles