ves aball < Torna als projectes

¡Abramos las cancelas!

Museo Reina Sofía, La Laboratoria

Web del projecte

Curt documental sobre la brigada feminista d'observació Abramos las cancelas! Un grup de dones juristes, periodistes i realitzadores vam viatjar als camps de maduixes de Huelva per trobar-nos amb el sindicat Jornaleras de Huelva En Lucha amb l'objectiu de documentar les condicions de vida i treball a les quals es veuen forçades moltes dones jornaleres, autòctones i migrants estacionals.

Aquest relat audiovisual acompanya i narra la visita de la Brigada de observación feminista als camps de la comarca maduixera de Huelva, per a conèixer les condicions laborals i de vida de les dones que treballen en la recol·lecció de la maduixa. L'associació Jornaleras de Huelva en Lucha, formada per treballadores autòctones i dones migrants, acompanya a la Brigada en la visita. Juntes, registren l'entramat de conflictes que emergeixen d'aquest model d'explotació agrària que, sustentat per les vides de persones migrants, es dona en bona part de la conca del Mediterrani.

Les participants brigadistes són Pastora Filigrana (Abogadas Cooperativa), Ana Pinto Lepe (Jornaleras de Huelva en Lucha), Begoña Lalana (advocada penalista), Olga Rodríguez (periodista), Carolina Martinez Moreno (catedràtica de Dret del treball i de Seguretat Social), Teresa Ramos (advocada laboralista), Justa Montero (activista feminista), Nazaret Castro (periodista), Eva Saiz (periodista), Hanan Dalouh Amghar (activista defensora dels drets humans i traductora-intèrpret), Najat Bassit Chahbouni (traductora-intèrpret).

A Huelva, l'any 2018, un grup de jornaleres marroquines va interposar unes denúncies d'abús laboral i sexual que van interpel·lar directament als moviments feministes en el moment d'efervescència de la vaga del 8M. La resposta tèbia i el suport escàs que van rebre, en contraposició amb les manifestacions massives que va desencadenar el cas de "la manada", van posar de manifest que el que separa ciutats com Madrid o Sevilla dels camps de Huelva és molt més que només quilòmetres.

Mentre dins els feminismes proliferaven els debats sobre la relació entre violència patriarcal, desposessió, explotació i racisme, es va iniciar una tasca lenta de diàleg i de teixit d'aliances entre els diferents col·lectius feministes. El treball realitzat sobre el terreny per Abogadas Sociedad Cooperativa Andaluza i per l'Associació de Jornaleras de Huelva en Lucha va permetre convertir la inquietud i el desig abstracte de solidaritat feminista en un compromís real. El mes de maig de 2021, seguint aquest deix, un grup de juristes, periodistes i realitzadores feministes van formar la Brigada d'observació ¡Abramos las cancelas! amb l'objectiu de documentar i visibilitzar la situació de treball i vida de moltes dones jornaleres, autòctones i migrants estacionals.

Com a aproximació inicial, van viatjar a Huelva per a conèixer de primera mà i analitzar sota diferents perspectives (jurídica, periodística, sensible) els diferents elements que se solapen en el model actual de producció agrària: les condicions de vida en el treball del camp, la precarietat de la classe jornalera, la vulnerabilitat que implica el racisme estructural i l'estrangeria en el cas de les treballadores migrants, així com el paper del patriarcat i les conseqüències ecològiques que comporta el model agroalimentari d'explotació intensiva, tant a Huelva com en altres territoris de l'Europa mediterrània.

L'objectiu principal d'aquest viatge i de la relatoria audiovisual “¡Abramos las cancelas!” és el de visibilitzar i donar a conèixer la complexitat de les condicions de vida al camp de Huelva, i instar el Ministeri de Treball i al Ministeri d'Igualtat a prendre mesures, amb totes les eines que tenen l'abast. En concret, es busca la intervenció de la inspecció de treball i altres actuacions per part de les administracions que, conjuntament amb l'opinió pública i els moviments socials, puguin actuar sobre el territori, donar suport a l'autoorganització de les jornaleres i millorar radicalment les seves condicions de vida i de treball. D'altra banda, també es planteja com a objectiu interpel·lar als sindicats perquè la negociació del conveni sigui transparent i justa.

Equip

Producció Sonia Ros Muriel i Raquel Bonell Barrachina | Direcció Pablo A. Zareceansky Montserrat | Fotografia i color Cristina Pérez Ruiz | Muntatge Marina Freixa Roca | Relatoria sonora, so directe i entrevistes Isabel Cadenas Cañón i Pablo A. Zareceansky Montserrat | Postproducció de so Miguel Ángel RiazaLa fábrica de carbón | Marta Malo (La Laboratoria) | Sara Buraya Boned (Museo en Red - Museo Reina Sofía)

LAS_MUJERES00090024.jpeg
LAS_MUJERES00090007.jpeg
BRIGADA_TRABAJANDO00090003.jpeg
LAS_MUJERES00090025.jpeg
BRIGADA_TRABAJANDO00090007.jpeg
LAS_MUJERES00090039.jpeg

Hem col·laborat amb